Jakten på ingredienser/The hunt for ingredients

En hel del av ingredienserna är väldigt svåra att få tag på. Hur ska man till exempel få tag på grismage, hjortlever eller stockfisk, för att inte tala om svårigheterna (och kostnaderna) med att tillaga fyllda spädgrisar och fyllda gäss? Och det är ändå inte de värsta problemen. Jag kommer så klart att lösa varje problem så väl jag kan, med målsättningen att använda exakt det receptet föreskriver, men det kan hända att jag använder får- eller kalvlever i stället för hjortlever, och att jag köper mindre bitar av gås eller gris. Jag kommer i så fall att ange det. Här kommer jag efterhand att lista de mest ovanliga ingredienserna och var jag fått tag på dem. Om någon kan tipsa mig om var jag kan få tag på de mer kluriga blir jag både tacksam och glad.

Quite a few of the ingredients listed are very hard to come by. How do you get hold of pig’s stomach, deer liver or stockfish? And how do you cook whole pigs and geese in a small apartment kitchen? And how much does it cost? And that’s not even the worst of it. I will try to solve each problem as it occurs, and I will try to be as faithful as possible to the recipes, but I might for example use sheep’s liver instead of deer liver, and I might get smaller bits of geese and pig instead of cooking them whole. This will of course be mentioned in the individual posts. In this section I will list the most uncommon ingredients and where I got hold of them. I will happily accept all and every pointer to where I can find the trickier ones.


Lever/Liver. Hjortlever, kycklinglever, nötlever/kalvlever, vildsvinslever och ospecificerad lever. Det enda som blir problematiskt  att få tag på är hjortlever och vildsvinslever. Hjortlever har jag ersatt med kalvlever och vildsvinslever kommer att ersättas med grislever om jag inte kan få tag på vildsvinsvarianten.

* * * Deer liver, beef/calf liver, wild boar’s liver, chicken’s liver and unspecified liver. Obtainable in most butcher’s shops and supermarkets in Sweden. Deer liver and wild boar’s liver is presenting a problem though. I have replaced deer liver with calf liver and will replace wild boar’s liver with pig’s liver if I can’t get hold of the real thing.

Reynevan – Renfana (http://sv.wikipedia.org/wiki/Renfana)/Tansy (http://en.wikipedia.org/wiki/Tansy). Tanacetum vulgare. Används som krydda. Jag tänkte plocka den och spara den, men jag måste vara försiktig eftersom den kan vara både allergiframkallande och dödlig. 

* * * Used as seasoning. As soon as I see it outside I will collect it and dry it. A word of caution: Tansy can cause dermatitis if you are sensitive. It can even cause death, as it is poisonous.

Rosor/Roses. Jag får se till att planera rätter som innehåller rosor till en tidpunkt då rosor blommar. Dessutom får jag se till välja någon form av vildrosor, eftersom trädgårdsrosor troligen är förädlade till oigenkännlighet.

* * * I will need to plan dishes with roses to a season when roses are in bloom. Also, I have to use some kind of wild rose, as the garden ones most likely are nothing like medieval ones.

Stockfisk/Stockfish. Det här är inte så enkelt som det kan verka. Stockfisk är osaltad fisk, oftast torsk, som torkats under svala, torra och blåsiga förhållanden. Jag har googlat efter stockfisk utan resultat, men däremot har jag hittat ”tørrfisk”, en saltad variant, som i princip bör vara detsamma. Men det ÄR inte riktigt detsamma och det irriterar mig. Icke desto mindre: jag hittade tørrfisk på den här sidan.

* * * This isn’t as easy as it sounds. Stockfish is unsalted fish, mostly cod, that has been dried under cool, dry and windy conditions. I’ve googled stockfish without any luck, but I’ve found the salted ”tørrfisk”, that should do the trick. But it’s not really the same, and that annoys me. Nevertheless: I found it on this Norwegian page.

Jag behöver/I need

Gädda med inkråm
Abborre
Polejmynta
Libbsticka
Kvitten
Hirs
Ett tjurhuvud
Grismagsäck
Opastöriserad mjölk
Grisfötter
Ospecificerad lunga
Ospecificerad hjärna
Svintarmar
Gås med krås
Violer
Nejonöga/lamprey
Hönsmage
Gåsinälvor
Häger


4 responses to “Jakten på ingredienser/The hunt for ingredients

  • Chris

    Be carefull with the Reynevan – more than 1g can be poisonous! And it’s a strong allergenic, too…

  • Lennie Tofft

    Opastöriserad mjölk är inga problem att få tag i, bara att fråga runt ute på landsbygden efter närmsta mjölkbonde. Torkade violblad finns på nätet, men då kanderade. En del special-blomsteraffärer brukar ha luktvioler till våren, en av dem är Blomsterpaletten i Malmö. Kvitten kan man ibland hitta i arabbutiker som säljer frukt och grönt. De har det ibland på Kattesund i Lund. Finns en amerikansk nätbutik vid namn ”Bouncing bear botanical” som ev. kan ha de mer udda kryddorna. Vad gäller animalierna bör du nog vända dig direkt till en jägare/ uppfödare.

    • Peter

      Tack för det. Faktum är dock att jag frågat flera mjölkbönder om de velat sälja opastöriserad mjölk till mig, men de hänvisar till någon livsmedelslag och säger att de inte får.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: