Former av Semel/Different forms of Semel

Vad är semel?

Begreppet Semel dyker upp ganska ofta i recepten och jag har funderat en del över det. När jag frågade mina tyska vänner om det, menade de att det betydde samma sak som Brötchen, alltså ett litet bröd eller en bulle. Men det stämde inte riktigt överens. Ordet semel brot – semelbröd – finns med på sina ställen, vilket indikerar att det kan röra sig om ett bröd som inte bara definieras av sin storlek, i synnerhet inte när också uttrycket semel mele – alltså rimligen ”mjöl man bakar Semel med”, dyker upp. Dessutom förekommer Semelbrösmen – något som måste vara besläktat med det nutida, sydtyska Semmelbrösel, som betyder ströbröd eller brödsmulor. Det gjorde det hela lite mer komplicerat.

Efter lite sökande på Mittelhochdeutsches Handwörterbuch hittade jag slutligen mitt semel. Det definieras så här:

Sëmele sëmel simele simelswstf. (BMZ II2. 248b) feines weizenmel, -brot, semmel
Alltså – fint vetemjöl, -bröd, småbröd

Andra ord som förekom i sökresultatet var till exempel sëmeler, vitbrödbagare och sëmel-kuoche, kaka av semel. Av detta sluter jag mig till att semel kan betyda ”fint vetemjöl” och ”litet bröd/bulle” [rimligen bakad av fint vetemjöl]. Det skulle innebära att semel mele betyder ”fint vetemjöl” och att semelbrösmen betyder ”brödsmulor från ett bröd bakat av fint vetemjöl”. Sen kommer frågan om vad som ansågs vara ett ”fint vetemjöl” runt 1350. Enligt matarkeologen Daniel Serra, som har bloggen Eldrimner, är ett sådant mjöl gjort på vanligt vete, precis som idag. Det är sannolikt malt flera gånger och dessutom siktat. Helst ska det också vara så vitt som möjligt.

What is semel?

The term Semel pops up now and then in the text, and I’ve been thinking about it for quite a bit. I asked my German friends about it, and they said it is the same as Brötchen – a small bread or a bun. But that didn’t seem to make sense. The word semel brot is mentioned, which kind of indicates that it might well be that the bread isn’t only defined by its size, especially as the word semel mele (which can be interpreted as ”flour with which you bake semel”) is mentioned in the same context. Furthermore, semelbrösmen is mentioned. The word must be related to the German word – Semmelbrösel, which means bread crumbs. This made it a bit more complex.

I looked up semel in Mittelhochdeutsches Handwörterbuch and found this:

Sëmele sëmel simele simelswstf. (BMZ II2. 248b) feines weizenmel, -brot, semmel
It means fine wheat flour, – bread, bun

Other words in the results were sëmeler, a baker of white bread, and sëmel-kuoche, a cake made from semel. This gives me reason to claim that semel can mean ”fine flour from wheat” and a ”small bread/bun [probably made from fine wheat flour]. This would mean that semel mele means ”fine wheat flour” and that semelbrösmen means ”bread crumbs from a bread made from fine wheat flour”. Then, what is a fine wheat flour in 1350? According to my friend, the culinary archaeologist Daniel Serra, blogging at Eldrimner, such a flour is made from ordinary wheat, probably ground several times and sifted, to make it as fine and white as possible. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: