Förutsättningar/Conditions

Tillagning/Cooking

Maten kommer främst att tillagas i ett lägenhetskök med elektrisk spis och ugn. Moderna hjälpmedel kommer att användas i viss utsträckning. I vissa fall kommer jag att laga maten i fält över öppen eld eller i rekonstruerade ugnar. Recepten är alltid beräknade på fyra personer om inget annat anges.

* * *

The food will mostly be cooked in a modern kitchen (where modern tools might be used), but when I have the chance I will cook it over an open fire or in a period oven. All recipes serves four, if nothing else is stated.

Mått/Measurements

Ibland nämns en del mått i recepten.

Måttet Pfunt används på många ställen i norra Europa under medeltiden i stort, och vikten mellan olika städer varierar mellan ca 400 g och dryga 500 g. För att göra det enkelt för mig väljer jag att översätta det med 500 g. Jag är dålig på att räkna och om jag har ett jämnt tal så känns det bättre.

När det gäller Vierling är det fråga om en kvarts Pfund, alltså cirka 125 g.

Mark är lika med lite drygt 200 g.

En Vierling är ungefär lika med 125 g.

Måttet Maz motsvarar ca 1,4-1,8 liter. För enkelhetens skull väljer jag 1,5 liter.

* * *

Sometimes measurements are used in the recipes.

The Pfunt equals a weight between 400 and 500 grammes. I will use 500 grammes, as it will make it easier to count.

The Mark weighs a little more than 200 grammes.

The Vierling equals ca 125 grammes.

The Maz equals a volume of circa 1,5 litres.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: